dec
13

December 8.-án került megrendezésre a Turizmus Plusz+ előadássorozat záróeseménye, Bánki Erik, az Országgyűlés Sport-és turizmusbizottság elnökének, valamint dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármesterének részvételével a KarrierCentrum szervezésében.

Az eseményt dr. Papcsák Ferenc nyitotta, „Zugló turizmusának jelene, jövője” című előadásával. Elmondta, hogy az elmúlt évben új stratégiai koncepciót dolgoztak ki, melynek célja, hogy Zuglót önálló városként azonosítsák a köztudatban, és erősödjön a lokálpatriotizmus. A polgármester szerint bár nem a turizmus a legfontosabb a város életében, rendkívül fontos szerepet játszik.  Felhívta a figyelmet arra, hogy a város területén található több, a magyar történelem szempontjából fontos helyszín. Ilyen például a Rákos-mező vagy a Hősök tere, ezért az új koncepcióban a történelmi múlt hangsúlyozására törekszenek. A város turizmusában kiemelt szerepet játszik a Városliget, innen szeretnék a látogatókat átcsábítani Zugló szép és patinás utcáiba. A terv sikerességéhez természetesen elengedhetetlen, hogy új attrakciókat hozzanak itt létre.

A jövőre vonatkozóan a polgármester elmondta, hogy a Zugló területén tervezetten kialakítandó múzeumi negyednek fontos szerepe lesz a város turizmusában. Ezen kívül fontosnak tartja, hogy a városnak legyen egy olyan szabadidőközpontja, ami sokféle igényt ki tud szolgálni, ezért a Csömöri úton található MTK sporttelepen szeretnének létrehozni egy ilyen komplexumot, többek között a felszín alatt mindenütt megtalálható hőforrásokra támaszkodva, ezzel erősítve Budapest fürdő fővárosi pozícióját.

Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke „A turizmus helyzete Magyarországon” címmel tartott előadást, melyet a turizmus nemzetközi trendjeinek bemutatásával kezdett. Rávilágított, hogy bár Magyarország az európai átlagnál nagyobb növekedést produkált, még mindig csak a 2006-os eredményeket sikerült elérni. Az ország elsősorban a külföldi turistaérkezések számát tekintve tudott jól teljesíteni az elmúlt időszakban, a hazai turizmus sajnos gyenge, bár egyfajta minőségi keresletnövekedés kezd megvalósulni, az emberek egyre inkább a jobb minőségű szolgáltatásokat keresik.

A minőségi kínálatot tekintve egyébként a Balatonnál a legsúlyosabb a helyzet, itt a legalacsonyabb a szállodai szobák aránya, öt csillagos szálloda pedig gyakorlatilag nincs a térségben. „A Zimmer Feri időszaknak vége”- fogalmazott a képviselő. Elmondta, az ilyen típusú vendéglátásra már nincs érdemi kereslet, csak a fiatalok körében, ők viszont alacsony költési szintjük miatt nem jelentenek célpiacot a szállodák, vendéglátóegységek számára.

Problémát okoz a magyar turizmusban a szezonalitás. A július és az augusztus a kiemelt időszak, erre azonban nem lehet olyan szállodai kapacitást építeni, amit rentábilisan fent lehet tartani, ezért szükség van olyan fejlesztésekre, melyeket időjárástól függetlenül igénybe lehetne venni. Kiemelt célközönség a nyugdíjasok illetve a kisgyermekesek, akiknek mindegy mikor utaznak. Rajtuk kívül az üzleti turizmus jelenti ezen fejlesztések alapját.

A közeljövőt illetően Bánki Erik elmondta, hogy a magyar turizmus húzóereje a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lehet, ami ha az eddigi tendenciát követi, 2020-ra 13-15 millió vendéget fogad majd, akiknek több mint fele Magyarországra érkezik valamilyen céllal, és nem csak tranzitutas.

Ezen kívül céljuk az, hogy a Magyar Turizmus Zrt. fenntartási költségeit csökkenteni tudják, hogy a szervezet minél nagyobb összeget tudjuk marketingtevékenységre költeni. Elmondta, Magyarország kiemelt termékei Budapest, a Balaton, a MICE és az egészségturizmus.

Az előadás végén szót ejtett a készülő turizmustörvényről is. Elmondta, a törvény feladata, hogy újraszabályozza az intézményrendszert, a finanszírozást és a szolgáltatások működését, valamint felülvizsgálja a korábbi jogszabályokat.

Végezetül pedig kiemelném dr. Papcsák Ferencnek a hallgatókhoz intézett szavait: „Szerintem jó itt élni és nagyon sok lehetőség rejlik benne. Legyenek sikeresek, és szeressék, amit tanulnak!”

A nagysikerű TurizmusPlusz+ előadások a következő félévben folytatódnak a KarrierCentrum szervezésében. Ha szeretnél egy kis pluszt, érdemes részt venni rajtuk!
 

Patonai Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://turizmusmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr293459990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása