jún
19

2012. június 1-8 között Dr. Irimiás Anna, a Turisztikai Kutatások Központjának vezetője, részt vett az UNESCO – Unitwin által szervezett „Tourism and Sustainable Development at World Heritage Sites” című nemzetközi konferencián Libreville-ben, Gabonban, ahol az „Approaches to Enhance Sustainable Tourism in World Heritage Sites – the case of Hollókő” címmel tartott tudományos előadást.

1. Kép Dr. Irimiás Anna előadást tart az Omar Bongo Egyetemen, Libreville-ben.JPG
Dr. Irimiás Anna előadást tart az Omar Bongo Egyetemen, Libreville-ben

Idén az UNESCO megalakulásának 40. születésnapját ünnepli, ezért a szervezők kezdeményezésre a nyugat-afrikai, korábban francia gyarmat Gabonban, az Omar Bongo University látta vendégül a világ minden tájáról (Ausztrália, Új-Zéland, Argentína, Brazília, Suriname, USA, UK, Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Svájc, Németország, Csehország, Izrael, Dubai, Marokkó, Tunézia, Libanon és Magyarország) érkező 73 kutatót, oktatót és doktori hallgatót. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola aktív tagja az Unitwin egyetemi hálózatnak, így a Főiskola képviselete ezen a rangos nemzetközi eseményen elengedhetetlen fontosságú volt.

2. Kép Az előadás kezdőlapja.JPG
Az előadás kezdőlapja

Ez Afrika! Ez a gaboniak mindig visszatérő válasza, amellyel a nyomort és elmaradottságot próbálják igazolni egy olyan országban, amely a nemzetközi mutatók szerint, a masszív kőolaj- és faimportnak köszönhetően, virágzó gazdasággal rendelkezik. Ám az ottlakókat jellemző beletörődöttség és kilátástalanság mellbevágó és szívfacsaró. Mégis mintha a gaboniak elfogadták volna, hogy sorsukon képtelenség segíteni.

3. Kép Libreville piaca.JPG

Libreville piaca

Libreville, Gabon fővárosa, nevét azoktól a felszabadított rabszolgáktól kapta, akiket 1848-ban itt tettek partra a franciák. A rabszolgakereskedelem emlékét a tengerparti sétányon felállított hatalmas szobor őrzi, mely a láncait eltépő fiatal férfi alakját testesíti meg. Az ország jelenlegi lakossága csupán másfél millió fő, melynek nagy része a fővárosban koncentrálódik. A HIV fertőzöttek aránya itt a legmagasabb egész Nyugat-Afrikában, és a házak falaira festett üzenetek, a hirdetőtáblák, a kikötőben elhelyezett plakátok mind a szexuális úton terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet. Az átlagfizetés 150.000 cfa (kb. 200 euró), hatalmas szakadék tátong az ország gazdagjai és szegényei között. A víz emberi fogyasztásra nem alkalmas, nincs csatornarendszer vagy szennyvíztisztítás, ahogyan szemétszállítás vagy hulladékfeldolgozás sem létezik.

4. Kép Helyi asszonyok törzsi tánca a Lopé Nemzeti Parkban.JPG

Helyi asszonyok törzsi tánca a Lopé Nemzeti Parkban

Az emberek az utcákra kitett műanyag kannákból mosnak kezet, arcot, szükségleteiket is ott végzik. Ezt a szegénységet és betegségekkel fertőzött légkört vidítják fel az afrikai nők színes-mintás ruhái és bizarr hajviseletük, amely leginkább különböző színű póthajak bevarrásából áll. Az afrikai dobok hangja, az ősi zene és a törzsi táncok egy pillanatra elfeledtetik a valóságot az ottélőkkel és a turistákkal egyaránt.

Az ország 80%-át őserdő borítja, a La Lopé Nemzeti Park UNESCO világörökség helyszín ennek az ősi természeti kincsnek a megőrzését tűzte ki célul. Gabon az Egyenlítőn fekszik, szomszédos országai Egyenlítői-Guinea, Kamerun és Kongó, a világ egyik leggazdagabb növény- és állatvilágának adnak otthont. Itt található a legnépesebb afrikai elefánt populáció és gorilla-állomány, melyek fokozott védettséget igényelnek.

5. Kép Unitwin egyetemi hálózat tanácskozása.JPG

Unitwin egyetemi hálózat tanácskozása

A turizmus fejlesztése elősegíthetné a csodálatos természeti erőforrások fenntartható kiaknázását? Lehet-e motorja a turizmus a helyi lakosok életminőségének javulásában? Ezek voltak az UNESCO/Unitwin nemzetközi konferencia legfontosabb kérdései.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turizmusmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr374597847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása